Вие сте тук Начало Хижи Хижа Яворов
BGN 40

Хижа Яворов

Пирин, Разлог
Item image
  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой резервации
  Тройна стая December 1, 2020 - December 1, 2021 На човек BGN 17 4
  Апартамент December 1, 2020 - December 1, 2021 2+2 BGN 70 2
  Двойна стая December 1, 2020 - December 1, 2021 Собствен санитарен възел и тв BGN 40 6
  Баня/тоалетна
  Бизнес услуги
  Вана
  Гараж
  Гладене
  Детски басейн
  Джакузи
  Достъп за инвалиди
  Закрит басейн
  Изглед
  Интернет
  Кабелна тв
  Климатик
  Козметик
  Конферентна зала
  Лоби бар
  Лятна градина
  Мини-бар
  Нощен клуб
  Открит басейн
  Паркинг
  Парна баня
  Пералня
  Плащане с карта
  Пране
  Рент-а-кар
  Ресторант
  Рум сервиз
  Сауна
  Сейф
  Сешоар
  Солариум
  Студио за масаж
  Телевизор
  Телефон
  Тенис корт
  Тераса
  Фитнес
  Фризьорски салон
  Хим. чистене
  Ютия

  Вашата резервация

  Детайли
  (*) Задължителни
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Контакти

  Адрес:
  Разлог, ул. " Богомил" № 2
  GPS:
  41.8870243, 23.46042190000003
  Телефон:
  0896 688 414 / 0886 11 66 09 / 0896 688 413-хижар
  Хижата разполага с шест двойни стаи със собствен санитарен възел и кабелна телевизия.Две двойни стаи в приземния етаж с обща баня намираща се непосредствено срещу стаите.
  Два апартамента, единия от които е с две отделни стаи със спални, със санитарен възел и телевизия, другия е една голяма стая със спалня и две отделни легла, със санитарен възел и телевизия, две тройни стаи, като  санитарния възел се намира непосредствено до тях и общи стаи – три с девет легла, една с осем легла, една с шест и една с пет легла. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с  централно парно. Хижата работи целогодишно. През 2019 година е изградено съоръжение, осигуряващо достъп на инвалиди до хижата”.

  През 2012 година беше ремонтирана и старата хижа ,,Яворов’’, на която скоро бе  честван  80 годишен юбилей. Направена е изолация, сменена е дограмата, закупени са нови легла.Тази хижа разполага с 21 легла,разположени в: една стая с 5 легла,една стая с 4 легла и 2 стаи с по 6 легла.Хижата разполага с туристическа кухня и столова в която туристите могат да приготвят собствена храна.Към хижата има голямо барбекю и e предпочитано  място за самостоятелни групови прояви от  туристите.Хижата разполага със покритие( сигнал) и Интернет на Виваком.

  Хижата разполага с транспорт , летен-УАЗ- ка и зимен– раттрак за извозване багаж на туристите.
  Хижата работи целогодишно.

   clip_image001Туристи определиха хижа „Яворов”, като хижата предлагаща най-добри условия за настаняване в България. Тежката дума на планинските туристи е записана в книгата за мнения и препоръки на заслужено хвалената хижа, пише E79 News. Уютната обстановка, добрите условия за настаняване, престои и изхранване на туристите, хармонично се съчетават с неповторима гледка към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците).

   През летния туристически сезон домакините на хижата наред с българските туристи посрещат планинари от САЩ и Европа. Група от София споделя, че са приятно изненадани от чистота в хижата и гостоприемството на домакините. „По пътя към хижа „Яворов” коментирахме преклонната възраст на одеялата в българските хижи. Новите и чисти одеяла бяха приятна изненада за нас,” пишат туристите от София в книгата за мнения и препоръки.

   Група от Варна коментира, че хижата е може би единствената в България, която на тази височина поддържа перфектни условия във всяко отношение при това на съвсем разумни цени. „Базата ви е уютна, усмихната, чиста, удобна, функционална, направо луксозна,” допълват варненци.

   Група от Плевен пожелава на стопаните на хижата да продължават да бъдат гостоприемни и отзивчиви.

   Хижа ,,Яворов” е популярна начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Тя е изходен пункт за връх ,,Вихрен’’, Скалния феномен ,,Кончето’’, „Стъпалата’’, връх ,,Погледец’’, връх ,,Пирин’’, ,,Даутов връх’’, ,,Суходолското езеро, извора на ,,Бяла река’’ и други.

   Хижа „Яворов” е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина – в местността „Поляните” на резерват Разложки Суходол.

   Стара хижа 042Хижата разполага с шест двойни стаи със собствен санитарен възел и кабелна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи,като  санитарния възел се намира непосредствено до тях и общи стаи. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с  централно парно.Хижата работи целогодишно.

   Ресторанта предлага непрекъснато готвени ястия, салати и скара. Домакините ще ви посрещнат с чаша ароматен билков чай, който едва  сте опитвали на друго място.

   През 2012 година беше ремонтирана и старата хижа ,,Яворов’’, на която скоро бе  честван  80 годишен юбилей. Направена е изолация, сменена е дограмата, закупени са нови легла.Тази хижа разполага с 21 легла,разположени в: една стая с 5 легла,една стая с 4 легла и 2 стаи с по 6 легла.Хижата разполага с туристическа кухня и столова в която туристите могат да приготвят собствена храна.Към хижата има голямо барбекю и e предпочитано  място за самостоятелни групови прояви от  туристите.Хижата работи целогодишно.

   Кратка историческа справка

   През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ гр. Разлог започва инициативата за построяване на хижа в местността ,,Суходолски поляни’’.  Първата копка е направена на 12.08.1932 г., а  след много доброволен труд от населението се стига до откриването й на 6 август 1933 г.

   radko 020Планът на хижата е изготвен доброволно от архитектите Георги С. Кордев и Вера Каджиева. Дейци на дружеството по това време са: Христо Бояджиев, Първан Андреев, Прифан Тумбев, Никола Парапунов, Кръстю Стойчев, Атанас Попадийн , Никола Стойчев, Ангел Захов, Иван П. Захов, Асен  Даскалов, Костантин Божанов и други.

   При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи  името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е бродил из тези места като четник. През годините се образуват няколко туристически клубове от любителите на планинския туризъм. Така назрява нуждата от  нова хижа и построяването й се осъществява през втората половина на ХХ век. Първата копка  се прави през 1976 г.,  а се довършва през 1980 г. с безвъзмездния доброволен  труд  на членовете, а също и осезаемата държавна помощ. Официалното откриване става в тържествена обстановка две година по-късно през 1982 г..

   В последните няколко години, благодарение  на ръководството на Община Разлог и с активното участие на Туристическо дружество,,Пирин’’-град Разлог,  хижа ,,Яворов’’ бе обновена, като изцяло се смени дограмата, бяха ремонтирани  санитарните възли и можем да кажем, че хижата се превърна в една от най-посещаваните в страната.


     Изходен пункт

   • ,,Хайдушката чешма’’- 40 мин.;
   • ,,Стъпалата’’ -1 час;
   • ,,Суходолското езеро’’- 2 ч.;
   •  Скалния феномен ,,Кончето’’- 4 ч.;
   • Връх ,,Вихрен’’-7 ч.;
   • Връх,,Погледец’’-1 ч.;
   • ,,Средоноса’’-1.30 ч;
   • Извора на ,,Бяла река’’- 2 ч.;
   • ,,Даутов връх’’- 3ч.;
   •  Връх ,,Пирин’’-5 ч.;

   Туристическо Дружество ,,Пирин’’ предлага и планински водачи на желаещите да опознаят красивия Пирин. Дружеството разполага с транспорт за извозване  на туристите до хижата по предварителна заявка.


   Пирин

   Пирин е разположен в югозападната част на страната между долините на реките Струма и Места, между 41°26′ и 41°56′ северна ширина. На север граница с Рила е седловината Предел (1142 м), а на юг – Парилската седловина (1170 м), която отделя Пирин от планината Славянка. На североизток планината достига до долината на река Места с Разложката и Гоцеделчевската котловина и пролома Момина клисура, я отделят от Родопите. На запад и югозапад долината на река Струма със своите котловини Симитлийска и Петричко-Санданска и Кресненският пролом я отделят от планините Влахина, Малешевска и Огражден.

   Площта на планината е 2585 квадратни километра, т.е. тя е сравнително компактна, малка планина, което се потвърждава и от голямата ѝ средна височина – 1033 метра. Дължината ѝ по права линия от северозапад на югоизток е 66 км, а максималната ѝ широчина нв направление югозапад-североизток е 40 километра — от град Сандански до село Обидим.


   Карта


   Leave a review

   Цена
   Локация
   Персонал
   Услуги
   Храна