Вие сте тук Начало 8 - декември Хижа Осогово
BGN 15

Хижа Осогово

Осоговска планина
Item image
  Име Дата Описание Цена Капацитет Брой резервации
  Нова година October 30, 2015 - October 2, 2015 3 нощувки + 3 закуски + Празнична вечеря BGN 200 10
  8 Декември October 7, 2015 - October 9, 2015

  2 нощувки + 2 закуски + Празнична вечеря

  BGN 80 10
  Стая December 1, 2014 - December 31, 2016 Стая със спалня 1+1 BGN 30 5
  Нощувка December 1, 2014 - December 31, 2016 на човек BGN 15 12
  Баня/тоалетна
  Бизнес услуги
  Вана
  Гараж
  Гладене
  Детски басейн
  Джакузи
  Достъп за инвалиди
  Закрит басейн
  Изглед
  Интернет
  Кабелна тв
  Климатик
  Козметик
  Конферентна зала
  Лоби бар
  Лятна градина
  Мини-бар
  Нощен клуб
  Открит басейн
  Паркинг
  Парна баня
  Пералня
  Плащане с карта
  Пране
  Рент-а-кар
  Ресторант
  Рум сервиз
  Сауна
  Сейф
  Сешоар
  Солариум
  Студио за масаж
  Телевизор
  Телефон
  Тенис корт
  Тераса
  Фитнес
  Фризьорски салон
  Хим. чистене
  Ютия

  Вашата резервация

  Детайли
  (*) Задължителни
  Вашата резервация беше изпратена успешно
  Моля попълнете всички задължителни полета

  Контакти

  Адрес:
  Осогово
  GPS:
  42.1666667, 22.5
  Телефон:
  0888 227 968 / 0896 688 484
  hijaosogovo@gmail.com

  Представлява масивна двуетажна сграда с общ капацитет 37 места, разположени в стаи с по 2, 3 и 4 легла, със собствени санитарни възли и бани. Хижата е с централно отопление и е водоснабдена. Разполага с туристическа столова, ресторант и охраняем паркинг.

  hija-osogovo-image-1Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд “Хижа”. Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924г. – 15000лв., Българска земеделска банка дарява 2000лв., Окръжна постоянна комисия – дървен материал. В края на 1924г. за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички. Материалите за строежа са пренасят както с коне, така и в раниците на туристите (така е построена и хижата на Черни връх, пл. Витоша). Строежът е дело на майстор Богоя. Открита е в първия неделен ден на месец юли, 1928г. През 1958г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса. Когато Росен Димитров става хижар, след последвали ремонти удобствата в хижата се повишават значително – предлагат се самостоятелни баня и WC за всяка стая, постоянно отопление на цялата хижа през студения сезон, сателитна телевизия, безплатен достъп до интернет, развъдник на пъстърва и обогатяване на кухненското меню.

  Ресторант

  В топлия уют на ресторанта на хижа “Осогово” се предлагат ястия, приготвени от качествени и вкусни продукти, допълнени от храни и напитки, плод и дар от планината. Разнообразното меню, поддържано от майстора – готвач, съдържа както популярни вкусни блюда, така и изкушаващи небцето предложения, които меко хармонират с пълноценния ден, прекаран в планината. Удоволствието от прясната пъстърва може да бъде завършено с палачинки, подправени със сладко от планински малини, диви ягоди, боровинки или деликатната синкретичност от трите плода. На място приготвените цедено мляко, сирене, зимни туршии или салати са мезета, с които може да си угодите към предпочитаната напитка или мека, с плътен и одухотворен аромат ракия.

  Отделно от всичко това, за уникалното Ви преживяване след предварителна поръчка ще бъде приготвено ястие с характер, като агне в трап, което ще остави не избледняващ спомен от почивката там.

   

  Маршрути


   Кюстендил – хижа “Осогово / І вариант – през парк “Хисарлъка”
   Отправна точка е градския пазар. В южна посока се минава по циментовите стъпала, които водят към парк “Хисарлъка” . Маркировката е червена и започва от тук. Излиза се на шосето, свързващо гр. Кюстендил с х. Осогово през с. Богослов. След около 200м. се свива вдясно по калдъръмена алея (втората по пътя). Навлиза се в иглолистна гора и се минава покрай питеен резервоар, край който се завива наляво. Алеята се изкачва по каменист склон, минава покрай зоопарка и за около половин час се достига до р-т “Чешмето”.


   Кюстендил – хижа “Осогово” / ІІ вариант
   Отправна точка е сградата на регионалната дирекция на МВР. В южна посока по улицата, обикаляща стадиона от лявата му страна, се продължава по асфалтирано шосе за парк “Хисарлъка”. На около 50 – 60м. от горния край на мрежата на стадиона, вдясно от шосето се отделя маркирана с червено пътека, която през иглолистна гора излиза на шосето Кюстендил – с. Богослов. Двете пътеки (тази и от І вариант) се сливат и по шосето се продължава за селото. От горния край на селото, в югозападна посока се тръгва по маркирана камениста пътека. Стига се до резервоара за питейна вода, където пътеката се раздвоява. Лявата след стотина метра пресича шосето и следва леко изкачване. Около 15 мин. по-късно отново се излиза на шосето.

    

   Хижа “Осогово” – местността “Превала” (кладенец “Бег бунар”) – вр. Руен (2251м.н.в.)
   Най-популярният и предпочитан от туристи маршрут до вр. Руен. Маркировката е червена по камъни и дървета, също и по метални колове, които са зимната маркировка. Разстоянието в едната посока е около 4 часа стегнат ход без бързане. Тръгва се от хижата в южна посока по асфалтовия път и след около 200м. се отбива вдясно по широк черен път, който след около 15мин. извежда до местността “Грамадите” – слабо наклонено тревисто плато, осеяно със скални късове гранит. Продължава се на запад през пасища, също осеяни с гранитни отломъци, от юг се подсича вр. Кулин камък и се минава под изворите на р. Млачка. Следва слабо изкачване и подсичане от югоизток и юг на вр. Човека, след което се излиза но местността “Превала”, където е чешмата “Бег – бунар”. До тук са около 1,5ч. През 2007г. ТД “Осогово” преустройва бившият граничен пост в удобен заслон.

   Връх “Руен” – село Гюешево
   Пътеката от върха е в северна посока покрай самата гранична линия. Преминаването по нея и в двете посоки става с разрешение на гранична полиция. Разстоянието при слизане отнема 3 – 4 часа, а при изкачване, поради стръмния релеф на местността – 4,5 – 5,5часа. Пътеката е маркирана с червен цвят. Спускането започва през тревни площи и минава рязко към подножието на вр. Каменец (1994м.н.в.). След леко изкачване върхът се подсича отдясно и след него пътеката се разклонява, като дясната води към вр. Кулата.


   Галерия


   Карта


   Leave a review

   Цена
   Локация
   Персонал
   Услуги
   Храна